sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Seitsemännen taivaan ansapolku

Jouluherkkujen tähteet alkoivat kiertää vatsassani kun katsoin viimeisimmän jakson sinänsä hienosta Yle 1 :sen sarjasta Seitsemäs taivas. Maarit Tastula haastatteli taloustieteen professori Bengt Holmströmiä ja ruoan sulatukseni sujui kohtalaisesti siihen asti kun Tastula asetteli ansan professorille ja kysyi mitä mieltä tämä on nykyisestä yritysten verokikkailusta ja siitä että yritykset kiertävät veronmaksu velvollisuuttaan. Yrityksillä on oikeus tehdä se mitä laki sallii, vastasi professori ja jatkoi, yhteiskunnan vastuulla on asettaa pelisäännöt. Humps sinne pyllähti professori, ansakuopan pohjalle. Tastula tarjosi kuitenkin vielä kättä vetääkseen professorin kuopasta ylös, siteerasi Raamattua ja vetosi moraaliin. Ei yrityksillä ei tarvitse olla moraalia, professori vastasi että iso kirja ei puhunut yrityksistä.

Saanen huomauttaa että sellaisen valtiollisen valvonnan järjestäminen jossa ei olisi yhtään aukkoa tai porsaanreikää on paitsi mahdotonta niin myös hyvin kallista. Jos meillä todella olisi kaikilla oikeus keplotella verojen maksusta parhaaksi katsomallamme tavalla niin miltä sellainen yhteiskunta näyttäisi? Ja miten voi ylipäänsä luottaa sellaiseen ihmiseen joka tekee oikein vain jos laki niin määrää tai rangaistuksen pelossa?

Tällainen malli yhteiskunnasta on negatiivinen ja valtio sellainen aina perässä hiihtävä valvonta elin jota kukaan ei kunnioita eikä tunne omakseen. Tämä malli on pitkälti aiheuttanut maapallon luonnonvarojen ylikulutuksen, koska taloustiede on luonut järjestelmän joka on loputtoman ahne ja tuottaa loputtoman määrän jätettä.

Henkilökohtaisesti en halua elää takaperin ja negatiivisten mielikuvien pelossa. Jo Albert Einstein luokitteli kaikkein tärkeimmäksi kysymykseksi ihmiskunnalle että haluammeko elää hyväntahtoisessa vai pahantahtoisessa maailmassa? Pelon vai Rakkauden maailmassa? Valitsemmeko Porkkanan vai Piiskan?

Mikä positiivinen malli sitten voisi olla? Otetaanpa avuksi markkinatalouden oma lääke johon professorikin luotti, kilpailu. Sen kautta kai meillä jokaisella on edes jonkin verran valtaa. Jos kirkkoveneessä jokainen soutaja korjaa vähän kurssiaan, koko pitkä vene kai kääntyy lopulta oikeaan suuntaan? Jos näemme edessämme positiivisen mielikuvan maailmasta jossa luonnonvaroja käytetään tasapainoisesti ja kaikista yhteiskunnan jäsenistä huolehditaan. Jossa teemme valintoja Rakkauden, emme pelkojen ohjailemina.

Kuinka voisi olla mahdollista saavuttaa mitään positiivista jos emme siihen alunperinkään usko? Puhdas, toimiva ja oikeudenmukainen yhteiskunta on mahdollista saavuttaa jos uskomme siihen ja toimimme sen puolesta. Aamen.

Positiivista päivänjatkoa!

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti