perjantai 25. tammikuuta 2013

Elämä ja AC / DC

Me ihmiset olemme varustetut kukin erilaisilla "peruspaketeilla", puhumattakaan "lisävarusteista". Me saamme hyvin erilaisia "startteja" elämään, toiset lähtevät "paalupaikoilta" hyvien huoltojoukkojen kannustamina, toiset pinnistelevät pysyäkseen edes häntäpäässä omien voimiensa varassa.

Siitä kai johtuu että on ihmisiä jotka ponnistelevat pitääkseen maailmankuvansa mahdollisimman ehjänä tässä pirstaleisessa maailmassa. He tarttuvat johonkin mikä on lähellä ja tuttua ja pitävät siitä kiinni, what ever it takes. He pyrkivät vahvistamaan maailmankuvaansa yksinkertaistamalla ja turvautumalla ennakkoluuloihin ja pelkoihin. Niin joskus yhteinen pelko yhdistää.

Sitten on niitä toisia jotka syystä tai toisesta tuntevat itsensä niin vahvoiksi että kykenevät elämään niin sanotusti "takki auki" ja "tukka tuulessa". He haluavat kehittyä ja kehittää muita, haastaa itsensä ja toiset, muuttaa maailmaa.

Useimmissa meissä on kai vähän molempia.

On tietenkin hyvä jos elämässä on joitakin periaatteita, jopa muuttumattomia. Toisaalta koska aika on olemassa, asiat kehittyvät eteenpäin, elämä on alkanut ja päättyy jonain päivänä. Muutos on väistämätöntä. Riittääkö elämän ylläpitäminen elämän tarkoitukseksi? Taide voi olla hyvä tapa löytää elämälle tarkoitusta, ymmärtää mistä siinä on kyse.

Onhan se niin, että on aika epätoivoista tehdä musiikkia J. S. Bachin jälkeen, tai ylipäänsä mitään Leonardo da Vincin jälkeen. Eikö olisi vaan voitu päättää että no, se oli siinä, paremmin näitä asioita ei enää voi tehdä. Silti nousee aina joku uusi Kandisky tai Saariaho, Elvis tai AC / DC  jolla on tarve sanoa jotain.

Kysymys ei siis olekaan ehkä paremmuudesta tai laadusta ylipäänsä, vaan jostain yhtä välttämättömästä kuin hengittäminen. Tanssista elämän liekin ympärillä, ihmisenä olemisesta.
Siitä, että meissä kaikissa on tarve loiskauttaa oma laine kiemurtelevaan elämän virtaan, nähdä jokin kuvajainen sen pinnassa.

Siksi taidetta on ja täytyy olla niin monenlaista ja siksi meidän on niin vaikea ymmärtää sitä kaikkea.

Antoisaa viikonloppua!

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti