maanantai 1. lokakuuta 2012

Ällitsytätvä älykkyys!

Facebookissa on kiertänyt ällitsytätvä Cmabridgen yilopitson tuktimuskesta kertova esimerkki, jonka mukaan kykenemme lukemaan sanoja kuvina. Riittää että ensimmäinen ja viimeinen kirjain on oikeilla paikoillaan. Olen pauhannut tästä kuvasommittelun kursseillani aikoinaan, ilmiö on mielenkiintoinen. Ihmisen aivot ovat hyvin joustavat. Informaation lukemiseen vaikuttavat monet asiat kuten väri, muoto, koko, määrä ja sijainti. Siis myös sillä kuinka et  ä ä   l  lä kirjaimet ovat toisistaan on suuri merkitys. Vähän niinkuin elämässä yleensä, liian lähelle on usein vaikea nähdä ja sama pätee taas liian pitkiin etäisyyksiin.

Korvieni välisellä etäisyydellä alkoi taas lainehtia..miten mielenkiintoinen tämä ihmisen älykkyys onkaan! Tästä on nyt siis tulossa erilaisen älykkyyden kampanja, luonnonälyn ja ( romanttisen) tunneälyn jatkoksi onkin syytä pukata mukaan neuropsykologi Howard Gardnerin moniälykkyys teoria vuodelta 1983. Gardner jakaa älykkyytemme seuraavaan seitsemään osaan:

Kielellinen älykkyys
Matemaattis- looginen älykkyys
Musiikillinen älykkyys
Avaruudellinen- ja visuaalinen älykkyys
Liikunnallinen älykkyys
Intrapsyykkinen älykkyys
Interpsyykkinen älykkyys

Nuo viimeiset kaksi kaipaavat ehkä vähän selitystä; Intrapsyykkisesti älykäs ihminen on kykenevä kasvattamaan itsetuntemustaan, analysoimaan toimintaansa ja tunteitansa. Interpsyykkisesti älykäs kaveri taas on taitava vuorovaikutus suhteissa muihin ihmisiin. Kysytty tyyppi nykyään. Tämähän on jo melko älykästä eikö vain, MUTTA mitäs Gardner vielä keksikään, niin kyllä, kahdeksannen älykkyyden lajin, joka on kuinkas muuten kuin Luonnon ymmärtämisen kyky! Sellainen älykkyyden laji on siis olemassa, ihminen jolla on erityinen kyky havannoida ja ymmärtää erilaisia luonnon ilmiöitä! Toivotaan siis lisää älykköjä siihen ryhmään ja

olkaamme älykkäitä kukin omalla tavallamme!

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti