keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Mitä yhteistä on Gandhilla ja Peppi Pitkätossulla?

Siitä puhe mistä puute, siksi kai täytyy vieläkin jatkaa tätä älykkyyden ihmettelyä. Niin hienosti kuin tuo Gardner listasikin erilaisia älykkyyksiä, niin suuremmitta pinnistelemättä niitä on aika helppo keksiä lisää, kokeilkaa vaikka.

Miten olisi vaikka Anatominen älykkyys, anatomisesti älykäs on sellainen ihminen joka osaa käyttää ruuminrakennettaan hyväkseen mitä eriskummallisimmilla tavoilla, tiedättehän, pakkopaidoista irti pääsevät ja omituisiin solmuihin itsensä vääntävät tyypit. Sehän ei välttämättä ole liikunnallista taitoa mutta erityistä lahjakkuutta olla esim. hengittämättä pitkiä aikoja veden alla. Näin joskus dokkarin miehestä joka kalasti sukeltamalla ihan ilman happipulloja uskomattoman pitkiä aikoja.

Sitten voisi olla Anarkisesti älykäs, siis jos ajatellaan anarkismia noin yleensä vapauden ideologiana ilman poliittisia kytkentöjä. Sellaisia henkilöitähän voisivat olla esim.Nelson Mandela, Steve Bico, Martin Luther King, Mahatma Gandhi tai miksei ihan pikkuisen myös Peppi Pitkätossu eli Astrid Lindgren. Heissä on selvästi sellaista voimaa ja karismaa, erityistä älykkyyttä taistella oman aatteensa puolesta ja vallitsevaa valtakulttuuria vastaan.

Entäpä sitten Luovasti älykäs, onko kaikenlainen luovuus ja miltei hulluus vain opittua vai onko se ihan erityinen älykkyyden muoto? Syntyvätkö toiset ihmiset vain yksinkertaisesti luovempina kuin toiset? Asuuko luovuus jossain aivojen osassa? Luovuuteenhan tarvitaan ainakin tavallista suurempi kyky mielikuvitteluun ja ennakkoluulottomuuteen.

Ja sitten viimeisenä ; Hengellisesti älykäs. Eikös sekin voisi olla ihan erityinen älykkyyden osa- alue että kykenee aistimaan hengellisiä asioita, uskonnon lajiin katsomatta. Tämä on tietysti myös se vaikeimmin todistettava ja varmasti kiistanalaisin lahjakkuuden muoto, koska juuri näitä asioitahan ei voi tieteellisin menetelmin kovin helposti toteen näyttää. Silti jotkut ihmiset kykenevät meditoimaan ja mietiskelemään pitkiä aikoja ja jos siitä nyt ei suoranaisesti maailma heidän ympärillään paranisikaan, niin he itse ainakin säteilevät ympärilleen rauhaa ja rakkautta. Tähän hyvin lähelle tulevat tietysti myös mitä moninaisimmat rajatiedon asiat, ennustajat ja unen näkijät.

Tässä tullaan tietysti siihen että miten älykkyys määritellään, mutta jos olen ymmärtänyt oikein niin se on sellaista lahjakkuutta joka syntyy ihmisen mukana ja asustaa jossain aivojen osassa, se on siis paikannettavissa johonkin aivolohkoon ja voi sieltä myös tuhoutua jolloin sen pois menon huomaa ( esim. onnettomuuksien tai sairauksien seurauksina ).

Jossei muuta niin tällainen pohdinta on ainakin hauskaa, mistä tulikin mieleen että voisiko olla myös Humorismille herkkää älykkyyttä...se on ainakin selvää että jos kaikki lahjakkuutesi ei vielä kouluaikana paljastuneetkaan niin periksi ei kannata antaa, ihminen on yllättävän upea pakkaus, jota käärepaperiin katsomalla ei voi tyhjentävästi tuomita!

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti