tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kaarin & Karin

Joskus totuus on vain niin tarua ihmeellisempää, tällä kertaa kesänäyttelyymme osallistuu kaksi elävää esimerkkiä siitä. Kaksi kaunista taiteilijatarta, joiden elämät ovat hauskalla tavalla toistensa kuvajaiset. Kaarin Hellman ja Karin Björklund- Rissanen ovat nimittäin paitsi taiteilijoita, myös opettajia ja viiden lapsen äitejä. Heidän miehensä ovat parhaat ystävät keskenään ja lapset ovat syntyneet samassa tyttö- poika järjestyksessä samoihin aikoihin. Nämä naiset ovat niin samanoloisia että ulkopuoliset ovat usein sekoittaneet heidät, asiaa ei ole helpottanut se, että he ovat joskus ajaneet samanlaisilla autoilla samaan työpaikkaankin.

Tällä kertaa he osallistuvat siis yhdessä iloiseen kesänäyttelyymme, herkillä ja värikkäillä töillään. Töistä voi etsiä yhtäläisyyksiä myös. Kaarin Hellman on vaasalainen muotoilija ja tekstiilisuunnittelija joka kertoo opetustyönsä ohessa harrastavansa taidetta. Kesänäyttelyymme valmistamissaan teoksissaan hän on käyttänyt muiden hylkäämiä kierrätysmateriaaleja, pitsejä, liinoja, nappeja ja vaatteita. Kaarin on ommellut, kirjonut, painanut ja maalannut kankaita joista hänen käsissään on syntynyt uusia hahmoja, eläinten ja ihmisten kasvoja. Minulle näistä herkistä silkkilangoilla kirjotuista kasvoista tulee mieleen monenlaisia muistoja. Kangashan on meitä lähinnä, toinen ihomme, suoja ja persoonallisuutemme osa. Vaatteet muotoutuvat kantajansa päällä ja kantavat hänen tuoksuaan. Jokainen joka on joskus ikävöinut, tietää miltä tuntuu painaa kasvonsa vaatteeseen tai tyynyliinaan, vaatteella on muisti.

Karin Björklund- Rissanen on puolestaan inkoolainen kuvataideopettaja ja taidegraafikko joka on tällä kertaa maalannut näyttelyymme akvarellia metritavarana. Rullan muotoisessa työssä esiintyvät Karinin oman puutarhan kauniit kukat niin elävinä, että tuoksunkin voi melkein tuntea. Karin tuntee kukkasensa omien käsiensä kautta, puutarhassa niiden hoito vaatii paljon työtä ja huolenpitoa, silti ne puhkeavat ja taas lakastuvat omia aikojaan. Omassa puutarhassaan Karin on viettänyt lastensa kesiä, jopa tyttärensä häitä.Paperille maalattuina kukkien herkkäolemus herättää helposti samanlaista haikeutta kuin Kaarinin tekstiilitöissä. Kukkien vierellä surisevat monet puutarhalle elintärkeät hyönteiset grafiikan lehdillä. Kotipihansa laidassa, kanalan vieressä sijaitsee Karinin pieni mutta pittoreski työhuone, jossa näitä Karaijassakin esillä olevia grafiikan töitä syntyy.


Kaarin & Karin ja Lapsuuden kesät esillä Galleria Karaijassa 23.8. asti. Auki TI- PE 11-18, LA- SU 11-16, nyt juhannusaatto ja päivä 19.- 20.6. suljettu! Sunnuntai 21.6. auki taas normaalisti. TERVETULOA!Karin (vas.) & Kaarin


Kaarin Hellmanin teoksia.

Vasemmalla Karin Björklund- Rissasen akvarellia ja grafiikkaa, oikealla Kaarinin teoksia.

Yksityiskohta Karinin akvarellista.

Yksityiskohta Kaarinin työstä

Kaarin Hellmanin työ.ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti