keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Onko mummo POP?

Mummola on POP, lukee sisustuslehden kannessa. Kansikuva on muutenkin ihanan nostalginen väreineen ja kuoseineen. Olen juuri tulossa inkoolaisesta vanhainkodista jossa olemme käyneet paikallisen taideyhdistyksen vapaaehtoisen "iskujoukon" kanssa vanhuksia virkistämässä. Tartun kaupassa tuohon lehteen.` Mummola on POP´, kun selailen lehteä kotona, syntyy mielessäni kysymys, mutta onko mummo?

Lehdessä kysymys on tietysti sisustamisesta, `remontoiminen on tehty hienotunteisesti talon tyyliä ja menneisyyttä kuunnellen´,luen ja mietin että kohtelemmeko samaan ikään ehtineitä ihmisiä yhtä hienotunteisesti. Inkoossa on juuri rakennettu uutta tilaa vanhuksille, kauan kaivattu rakennus on moderni ja tilat toimivat. Seinillä ilahduttavat isot maisemakuvat, jotka pehmentävät kovia pintoja, rauhoittavat. Ilokseni huomaan että joku vuosi sitten kansalaisopistossa maalaamamme maisematkin on säästetty ja tuotu uusiin tiloihin. Talossa asuu myös useita kissoja, joilla todistetusti oli ruokaa omissa kupeissaan ja oven avaus palvelua.

Vanhukset joita tapasimme olivat levollisia ja tyytyväisiä. Henkilökuntaa oli paikalla aika runsaasti ja he olivat asiansa osaavia, ystävällisiä ja kärsivällisiä. Ihan hyvä siellä näytti olevan. Mutta onko mummo POP? Laitos on aina laitos ja ihminen on inhimillinen. Ihminen kaipaa toista ihmistä ja varsinkin niitä läheisiään jotka tuntee ja joiden kanssa voi tuntea itsensä turvalliseksi ja arvokkaaksi, ihmiseksi.

Aikaa on enää vähän, elämänliekki ei enää roihua, mutta se palaa, se palaa halusta nähdä tuttu katse, tuntea lämmin kosketus, saada kertoa vielä muutama muisto tai laulaa vielä yksi yhteinen laulu. Vanhan ihmisen heikkoutta ja haurautta voi tietysti olla vaikea kohdata tässä voimaa ja nuoruutta ihannoivassa maailmassa. Se saattaa herättää meissä levottomuutta, jopa pelkoja omasta kohtalostamme. Mummolan tavarat ja antiikkiesineet sensijaan kertovat vain aurinkoisista lapsuusmuistoista, ne eivät valita eivätkä kuole pois.

Itsekin olen tuntenut tuota epävarmuutta, osaanko, pystynkö, mitä minulla on annettavaa? Nyt olen oppinut että kauneus ja viisaus asuu vanhoissa ihmisissä, kohtaaminen riittää, hymy tai kädenpuristus, vaikka vain läsnäolo. Hanki siis sinäkin itsellesi kummimummi, sillä mummo on nyt POP!

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti