torstai 11. huhtikuuta 2013

Lähikuvassa Taiteilija Risto Lammin- Soila

Kuva viime kesän yhteisnäyttelystä johon Risto osallistui.


Koska minulla on ollut ilo ja etuoikeus seurata lintumaalausten laatua täällä aitiopaikalla Galleria Karaijassa, olen oppinut mm. että meillä Suomessa lintuja maalataan eri tavalla kuin Ruotsissa. Perinne ja esikuvat ovat erilaiset. Siinä missä ruotsalaiset seuraavat Lars Jonssonin jalanjälkiä, Suomessa perinteen ovat aloittaneet Wrightien veljekset. Siihen traditioon sopivat Risto Lammin- Soilan maalaukset erinomaisena jatkona.

 
Vapaassa taidekoulussa opiskellut Lammin- Soila ei kuitenkaan ole vain kaiku ”vanhoilta hyviltä ” ajoilta, jolloin vielä osattiin maalata. Hän osoittaa myös osaavansa käyttää väriä rikkaasti ja intensiivisesti.

 
Risto on varttunut kiikarit kaulassa Itä- Helsingin linturantoja kulkien ja havaintoja muistiin piirrellen.  Luonnossa liikkuminen ja varsinkin lintujen tarkkailu on ollut hänelle elämän mittainen harrastus. Kunnioitus ja arvostus mallejaan kohtaan on aistittavissa näistäkin maalauksista. Linnut on toteutettu tarkasti mallinsa näköisiksi, jopa niin tarkasti, että maalausta vaistomaisesti lähestyy varoen, ettei lintu pyrähtäisi säikähdyksestä lentoon.

 
Tämä siitäkin huolimatta, että nämä tämänkertaiset linnut ovat afrikkalaisia, meille eksoottisen värisiä olentoja. Siitä huolimatta ne ovat hyvin uskottavia, myös minulle joka en ole koskaan siellä käynyt. Risto sensijaan on, hän on viettänyt siellä pitempiäkin jaksoja ja kuvannut näitä mallejaan aidossa ympäristössään.

 
Risto Lammin- Soilan töitä on nähty lukuisissa näyttelyissä kotimaassa seitsemänkymmentä luvulta lähtien. Hänen kädenjälkeään ovat olleet myös monet Sibelius- Akatemian Oopperan lavasteet. Galleria Karaijassa tämän syvämietteisen ja piippuaan polttelevan taiteilijan töitä on ollut esillä vuodesta 2003 alkaen, tänä vuonna siis kymmenen vuoden ajan! Todistettavasti hän maalaa myös hienoja muotokuvia, maisemia ja aivan abstrakteja töitä, ehkä saamme vielä jonain päivänä nähdä sitä kaikkea retrospektiivisesti.

Juuri nyt siis Out of Africa Risto Lammin- Soila maalaukset ja Antero Topp valokuvat.

Esillä myös Elina Nuortien mininäyttely Uhan alaiset ja Aulikki Helteen keramiikkaa.

Auki pe 11-18, la- su 11-16

TERVETULOA!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti