maanantai 4. helmikuuta 2013

Lempeyttä ja vanhojen kuvien viikko


Facebookissa on ollut vanhojen kuvien viikko. Idea on minusta tosi hieno. Paitsi että tulee tehtyä arkeologisia löytöjä omiin arkistoihin, niin näkee ystäviään elämänsä alkutaipaleella. Erityisen mukavaa on nähdä sellaisia lapsia, joita on tuntenut vasta aikuisiällä. Hyvin kuvista tunnistaa ja usein ihmisen kiinnostuksen kohteetkin jo näkyy. Olemme omia itsejämme alusta asti.

Valitsemme nuo kuvat itse. Jo siihen valintaan voi sisältyä jotain mielenkiintoista. Miksi juuri se kuva? Mitä se kertoo minusta? Miten haluaisin että muut näkisivät minut? Itse valitsin kuvan kultaisesta nuoruudestani uskollisen ystäväni, Rätticitikan kanssa. Se oli aikaa jona minusta tuli minä. Siihen tarvittiin erilaisia harharetkiä, pitkiä ylämäkiä ja muutama hyvä alamäkikin. Matka jatkuu tietysti vielä vaikka Citikan katto ei olekaan enää rullattavaa mallia.

Nuorena ihminen on monessa suhteessa ehdoton. Vanhetessa on useimmiten hyväkin vähän ”hioa jyrkempiä kulmia”, mutta noita vanhoja kuvia katsellessa tulee myös mieleen, että menettääkö ihminen myös jotain kun tekee kompromisseja ja sopeuttaa itsensä tähän yleiseen elämän rytmiin. Nuorena ihminen ehkä kuulee oman äänensä herkemmin, eikä sitä vanhenpanakaan peitä alleen niinkään muut ihmiset kuin oma laiskuus ja mukavuudenhalu.
 
Itseäni viisaammat ovat sanoneet että pystyäksesi rakastamaan muita, sinun täytyy osata rakastaa itseäsi. Tuo pitänee paikkansa myös muiden tunteiden suhteen, jos et osaa olla armollinen, rohkaiseva, kannustava tai rehellinen itseäsi kohtaan, kyllä se varmaan on vielä vaikeampaa muita kohtaan. Toisen hyväksymisessä ja sietämisessä tuollainen lapsi kuva voisi hyvin auttaa, lapsi minussa näkee lapsen sinussa. Lapsilla ei ole ennakkoluuloja tai muutakaan elämän tuomaa painolastia.

Vanhojen kuvien viikko on siis myös suuri lempeys viikko. Venytetään sitä vähän pitemmällekin, sinne ruuhkajonoon jossa joku tyrii, vie sinulta parkkipaikan tai ostoskärryn, huutaa, räyhää tai ilkeilee. Lapsihan se siinä kiukuttelee. Seuraavan kerran yritänkin nähdä sen keskisormea näyttävän, 120 kiloisen miehen BMW: n ratissa, 3 vuotiaana pisamaposkena jolta isoveli vei tikkarin suusta ja tönäisi nurin. Se harmittaa vieläkin niin, että puolitoista sekuntia väärällä kaistalla jonkun maalta körötelleen sitikka kuskin takia on kertakaikkiaan liikaa. Ymmärtäähän sen, tai ainakin se toimisi luultavasti paremmin kuin se lentosuukko jonka hänelle lähetin.

Ollaan lempeitä toisillemme!

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti