tiistai 19. helmikuuta 2013

Helismaata ja tulevaisuuden tutkimuksia


Kuuntelin radiosta Reino- Repe Helismaan radiohupailun ja päätin liittyä Keventäjiin, nimittäin elämän keventäjiin, sellaisiin Painonpudottajiin jotka pyrkivät pääsemään eroon turhista huolista ja perusteettomista painolasteista.

Kaikenhan voisi aina tehdä paremmin, elämme suurta kyky- kilpailujen kulta-aikaa. On idolia, masteria, selviytyjää ja talentia. Jyvät seulotaan akanoista ja luuserit laitetaan paluu junaan. Mutta miksi on niin tärkeää tietää kuka on se vahvin ja kaunein joka valmistaa multa-juurikkaasta rapeimman ruokalajin? Ilmeisesti on niin antoisaa saada seurata voittajan taistelua ja samaistua palkintojen jakoon. Mitäs minä sanoin, tiesin kuka voittaa! ( -lue minäkin siis voitin) En lakkaa myöskään ihmettelemästä intohimoja jalkapallo katsomoissa, jos siitä tunteen palosta saisi edes sadasosan meille taidenäyttelyyn niin kokisimme hurmosta Karaijassakin päivittäin.
 
Kilpailu kuitenkin kovenee kun areenat kapenevat. Maailman luonnonvaroja on jatkuvasti kuluttamassa suurempi määrä keittojaan keitteleviä kokkeja ja talentejaan esitteleviä idoleja.
Juuri julkaistujen Turun yliopistossa tehtyjen tulevaisuus tutkimusten mukaan työntuottavuudesta siirrytään tulevaisuudessa enemmän resurssien tuottavuuteen. Tulevaisuuden teknologioilla pyritään kasvattamaan resurssitehokkuutta. Tutkimus listasi kolme suurta muutos suuntaa:

  1. Energian tuottaminen kehittyy paikallisiin, pienempiin yksiköihin
  2. Uusiutumattomat luonnonvarat täytyy korvata uusiutuvilla
  3. Digitalisoitumisen seuraava vaihe opettaa koneet kommunikoimaan keskenään.

Minua erityisesti ilahduttava uutinen oli, että ydinvoima todetaan tulevaisuudessa aivan liian kalliiksi energian tuottamisen muodoksi, itse asiassa näin on jo monissa muissa maissa tehty. Ja kun robotit tekevät työtä puolestamme, meille jää mahdollisuus keskittyä toisiimme. Suomelle avautuu kuulemma muutenkin huomattavan laaja mahdollisuuksien spektri. Kuten jo opittua, toimeen pitäisi vaan panna heti ja tietomme ja osaamisemme tulisi osata soveltaa tulevaisuuden tarpeisiin.

Kalke kuuluu siis ympäri maan kun kaikki omien onniensa sepät takovat, täyttävät eliittikumppanihakemuksia ja trimmaavat henkensä temppeliä vastustajien häikäisemiseksi. Itseään piiskava ihminen ei kuritta kasva. Suomalaisella sisulla mennään tulevaisuudessakin. Yksinäistä taivalta juoksumatolla juoksiessani, yritän silti muistaa Helismaan sanoja, pää ei ole paikallaan ainoastaan erottaakseen korvia toisistaan.

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti