Eletään kaikkien joulumyyjäisten ja markkinoiden kuuminta aikaa, erilaiset salit ja torit ympäri maan täyttyvät kätten töillä. Käsityöläisten piiristä kuuluu huolestuneita huutoja, miksei ihmiset osta! Huhujen mukaan joku on kaupitellut kalliilla myyntipaikalla viisi päivää omien kättensä töitä, myymättä ainoatakaan.
Käsin tekeminen on nyt suosittua, materiaaleja suorastaan tulvii, kaikenlaisten pienten askartelu osien, liimojen ja leimasimien myynti on kasvanut räjähdysmäisesti. Ihmisiä kannustetaan tekemään kursseilla ja kirjoilla, kuka vaan voi esitellä töitään näissä blogeissa, parhaimmat pääsee kirjoihin ja kansiin, kenties televisioon asti. Tämä on vastaisku halpatuonnille ja hengettömälle koneiden tuottamalle tavaramassalle. Tehdään itse, tehdään jotain mitä kukaan muu maailmassa ei ole tehnyt.
Käsityötä on nyt niin, että pöydät notkuu ja salit paukkuu. Meitä käsityön pitkänmatkan juoksijoita tämä vauhti huimaa, eikä ostajien määrä ole kuitenkaan lisääntynyt samaa vauhtia. Olen jopa alkanut tuntea myötätuntoa niitä ihmisiä kohtaan jotka kiertelevät näitä myyjäisiä, miten sellaisesta runsaudesta ja kaikista anovista katseista selviää? Tuleeko ähky ja pakokauhu?
On siis otettava järki käteen, tietysti molemmin puolin pöytää. Teitä ostajia tahdon lohduttaa, tämä on nyt luultavasti aallonhuippua, mikä nousee ylös niin laskee alas. Hyvän työn tekeminen on aina pitkäjänteistä työtä kaikilla aloilla. Suomessa on niin pienet markkinat että timantit hiotuvat kyllä itsestään, vahvimmat jäävät henkiin. Ja nythän on kuitenkin ostajan markkinat, kaikkea on saatavilla ja kaikkeen mahdolliseen hintaan. Koska joukossa on niin paljon uusia uskaliaita yrittäjiä, niin hintahaitarikin on varmaan huima. Valitettavasti Suomessa ammattilaiset ja amatöörit kilpailevat tällä alalla vierekkäisillä pöydillä, toinen tekee tuotteita iltaisin päätyönsä lisäksi tai eläkkeellä aikansa kuluksi ja toinen yrittää hankkia elantoa perheelle, maksaa opintolainoja, eläkkeitä ja sairasvakuutuksia.
Ostaa voi siis nyt kaikenlaista, niin aitoa kuin kopioituakin, oikeaan hintaan tai ihan väärään. Jos haluamme nyt kuitenkin katsoa eteenpäin ja toimia kestävän kehityksen hyväksi, niin antaisin nyt ostajalle muutaman neuvon; Mistä tunnistaa oikean käsityön?
1. Tuotteen koko kehityskaari on avoimesti esillä, myyjänä joko tekijä itse tai valtuutettu ihminen joka osaa sen kertoa.
2. Materiaali ja työnlaatu on hyvää ja kestävää, myyjä antaa siitä takuun.
3. Tuote on valmis ja loppuun ajateltu, toimiva.
4. Hinta laatu suhde on kohdallaan, hinta muodostuu monista osatekijöistä; materiaali ja valmistus kustannukset, käytetty aika sekä myyntiin ja työn tekemiseen liittyvät kustannukset kuten verot ja vakuutukset.
5. Tällaisella työllä on myös tulevaisuus, se voi kehittyä paremmaksi ja siinä arvo säilyy.
Toivon siis meille kaikille hyvää ja rauhallista joululahjojen hankintaa. Antamisen ja saamisen iloa!
Karaijassa valikoitu ja hyväksi havaittu kokoelma ti- pe 11-18 la- su 11-16 Tervetuloa!
ML
Hyvin puhuttu.
VastaaPoista