sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Lähikuvassa Taiteilija Tom Björklund

 
 
 
Tämä vuosi ei voisi paremmin päättyä kuin kahden "pitkän matkan" yhteistyökumppanien Kenneth Rosenlundin edellä ja nyt Tom Björklundin näyttelyihin. Tätä vuoden viimeistä näyttelyä olen todella odottanut hartaasti, se vastasi odotuksiin kuplivalla ilolla ja henkeä salpaavan kauniilla kuvilla.
 
Näyttelyn ripustuksesta ei dramatiikkaa puuttunut, kun vuoden pahin talvimyrsky osui juuri rakennuspäivälle. Avajaisten kunniaksi luontokin tyyntyi juhlimaan ja osoitti arvostustaan leikkimällä auringon säteillä värikkäimpien maalausten kanssa. Molemminpuolinen kunnioitus taiteilijan ja mallin ( suuren luonnon) välillä on siis ilmiselvää.
 
Espoossa nykyään asuva Tom Björklund on syntynyt vuonna 1963 ja aloittanut kuvataiteilijan uran noin neljävuotiaana, mistä todisteena näemme siltä ajalta kopion taiteilijan työstä, omakätisesti signeerattuna. Kun muut ikätoverit rakentelivat leegoista taloja, tämä poika teki niistä lintuja. Sittemmin opinnot suuntautuivatkin kuvataiteisiin ( Svenska konstskolan,  Keski- Suomen taideteollinen oppilaitos ja Jyväskylän yliopisto ) sekä työharjoitteluun kuvanveistäjä Taru Mäntysen ateljeessa.
 
Tom Björklund on erikoistunut luonnontieteellisiin ja historiallisiin näyttelyihin, joita hän on pitänyt useita, vuodesta 1998 alkaen luonnontieteellisissä ja kaupunginmuseoissa ympäri Suomen. Björklund on tehnyt myös paljon kuvitustöitä joista hänet on myös palkittu mm. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla ( Mammutin aika 2010 ) ja Björn Kurtèn palkinnolla vuonna 2011. Meillä Karaijassa on ollut ilo ja kunnia esitellä Tom Björklundin töitä vuodesta 2001 alkaen.
 
Uusinta tuotantoa on myös täysin elektronisilla siveltimillä maalatut Giclee- vedokset jotka Björklund tekee yhteistyössä veljensä Johan Björklundin kanssa. Niitä on lähi aikoina saatavissa myös heidän nettikaupassaan (www.eonian.fi).
 
Tom Björklund on taiteilija joka omistautuu paitsi työlleen, myös perheelleen ihailtavalla intohimolla. " Iskän maalaukset!" raikui iloisesti ilmassa kun taiteilijan pojat saapuivat biologi- äitinsä kanssa näyttelyyn. Toivon tälle taiteilijan uralle vielä monia rohkeita ja omintakeisia vuosia, lisää kansainvälistä näkyvyyttä ja koko perheelle onnea. Kehotan kaikkia vierailemaan Galleria Karaijassa, tämä näyttely on hieno!  
   

 
 
Galleria Karaija on 30.12. asti auki ti-pe 11-18, la- su 11-16.
6.12 ja 24.- 26. 12. suljettu. Karaijassa jatkuvat myös Terttu Isorannan Menninkäistaajuudella ja Enkeliompelimo näyttelyt sekä kotimaisen käsityön lahjapuoti TERVETULOA!
ML

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti