perjantai 14. syyskuuta 2012

Luonnonäly vastaan koneäly

Luin äskettäin tositarinan Jussi kissasta joka oli vaeltanut Rovaniemeltä kotiin Muonioon 160 kilometriä ihan ilman gsm:ää tai edes karttaa. Veljeni koira kykenee lukemaan sohvalta nousevasta isännästään että onko tämä menossa jääkaapille vai ulos lenkille, ihan ilman sanoja. Ystäväni kertoi äidistään jota siilit seuraavat puutarhassa. Eläinten älykkyydellä ei tunnu olevan rajoja. Tietenkin suoritukset vaihtelevat yksilöiden ja tilanteiden mukaan, mutta vaikuttaa siltä että ratkaisevaa on rakkaus, tai vähintäänkin asian henkilökohtainen tärkeys. Olen nimittäin vakuuttunut että villissä luonnossa monia vihollisia omaavat "saalis" eläimet eivät tulisi toimeen ilman erityisiä intuitiivisiä tai telepaattisia kykyjä. Poikasiaan ja pentujaan kasvattava ja suojeleva emo käyttää varmasti muitakin aisteja kuin vain haju, näkö tai kuuloaisteja, toiset paremmin, toiset huonommin.

Koneella ei tietääkseni ole tämän kaltaista "intuitiivistä" älyä, sen "arvomaailmassa" ei mikään asia ole rakkaampi kuin toinen. Uskon myös että ihmisellä ja eläimellä on kyky sen kaltaiseen oivallusten tekemiseen joka on varmasti vaikeata koneille. Luonnollinen olentohan voi nimittäin yhdistää kaksi täysin irrationaalista asiaa ja oivaltaa niiden yhteydestä jonkin kolmannen asian. Voimme yhdistää eri aistikokemuksia tavalla joka koneille on varmasti haastavaa. Lisäksi oma kompuutterimme toimii myös alitajuisesti, unimaailmassakin.

No koneen ja aivojen erothan ovat melko selvät ja paljon tutkitut, mutta silti aiheesta syntyy mielenkiintoisia kysymyksiä, joita me ihmiset voisimme ehkä enemmänkin pohtia. Nythän on jo todettu että tietokoneiden käyttö muuttaa ihmisen aivoja ja sitä kautta käyttäytymistä. Tarkoittaako se myös että erkaannumme entistä enemmän muista elävistä lajeista? Mitä se merkitsee?  Mitä kaikkia aisteja ja mahdollisuuksia menetämme muuttaessamme aivoja enemmän koneiden kaltaisiksi? Tuleeko meistä tunneköyhiä, kuinka käy rakkauden?

Yksi hyvä tapa treenata luonnollista, intuitiivistä älyä, on taiteen tekeminen ja kokeminen, monipuolista viikon vaihdetta kaikille!

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti