keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Lähikuvassa taiteilija Roxu JanssonRoxun abstrakti realismi


"Taidetta ei tule katsoa pelkästään silmillä, vaan kokea se elämyksellisenä matkana omaan itseensä. Abstrakti kuva alkaa saada merkityksensä muistojen, tunteiden ja mielikuvien kautta, eli siitä tulee katsojalleen realismia, totta."


" Jokaisella meillä on aina oma todellisuutemme, joten toisen realismi on toiselle abstraktia ja toisinpäin."


Näin kuvailee taiteilija Roxu Jansson suhdettaan taiteeseen. Jansson esittelee nyt ensi kertaa töitään Galleria Karaijassa Inkoossa. Arkistonhoitajana aikaisemmin toimineella Janssonilla on nykyään mahdollisuus omistautua kokonaan taiteelleen. Taiteilijana hän ei kuitenkaan ole vasta- alkaja, sillä hän on piirtänyt ja maalannut lapsesta saakka. Maalauksia on kertynyt yli kolmenkymmenen vuoden ajalta, lisäksi hän on suunnitellut tuotemerkkejä eri yrityksille.

Jansson maalaa enimmäkseen öljyväreillä ja sekoittaa värinsä perusväreistä. Vaikka juuri värit tekevätkin Janssonin töissä vahvan ensivaikutelman, niin taiteilija itse kertoo aloittaneensa piirtämällä musta valkoisia kuvia ja olevansa erityisen kiinnostunut muodoista. Muodot ovatkin Janssonin töissä runsaita ja omaperäisiä. Sattumaa ei liene sekään, että taiteilija on erityisen kiinnostunut varjoista. Ideat ja aiheet syntyvät usein muodoista, hän kertoo, ja työ kehittyy tehdessä. Perfektionistille työn valmiiksi saaminen voi olla vaikeaa.

Roxu Jansson nauttii totuttujen käsitysten kyseenalaistamisesta, eikä halua nähdä maailmaa mustavalkoisena. Vaikutteita taiteeseensa hän on saanut suurilta mestareilta; Leonardo Da Vinciltä ja Picassolta, sekä matkoiltaan Intiasta. Tutuilla teillä aistit usein sulkeutuvat, hän kertoo, ei nähdä sitä mitä on, vaan mitä halutaan nähdä.

Asuttuaan 55 vuotta Helsingissä, Jansson nauttii nyt elämästään idyllisessä Inkoossa. Hän kertoo arvostavansa paikallisia palveluita ja meren läheisyyttä. Koti on siellä missä on vaimo ja jo aikuiset lapsetkin ovat lähellä. Vapaana taiteilijana hän voi nyt omistautua intohimolleen maalaamiselle ja suunnittelee jo vaimonsa kanssa uutta matkaa Intiaan.

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti