torstai 21. marraskuuta 2013

Sini Saarela ja vertailemisen taito


Me ihmiset synnymme tähän maailmaan kaikki sieltä samasta paikasta, tiedättehän. Välittömästi tuon tapahtuman jälkeen kohtelumme voikin sitten olla hyvin erilaista ja me rakastamme sen vertailua. Vertailu auttaa kai hahmottamaan oman asemansa tässä ”elämän pelissä” ja tekee meidät vaihtoehtoisesti joko tyytymättömiksi tai tyytyväisiksi. Se riippuu ihan vertailun taidosta.

Viimeaikoina on esimerkiksi vertailtu valtion omistamien yhtiöiden johtajien ahneutta suhteessa palkkoihin ja etuisuuksiin. Näkökulmasta riippuen palkkoja voi pitää joko ihan törkeinä tai varsin kohtuullisina, jos vertaa joihinkin sellaisiin johtajiin joilla on vielä suuremmat palkat. Tanskassa halutaan laillistaa kannabiksen myynti, koska jos sitä myisi valtio niin se aiheuttaisi vähemmän pahaa kuin jos sitä myy rikollinen. Tällaiseen vertailuun sorrun itsekin esimerkiksi autolla ajaessani, kyllähän minä voin vähän ajaa ylinopeutta kun toiset kaahaa kuin kaistapäiset.Tällainen vertailu jättää silti vähän ikävän jälkimaun, jotenkin se nyt ei mennyt ihan oikein.

Kun ympäristöaktivisti Sini Saarela tänään vapautettiin venäläisestä vankilasta häneltä kysyttiin mitä hän haluaisi ensimmäiseksi tehdä. Hän vastasi iloisesti että halusi halata kaikkia rakkaitaan ja kiittää kaikkia jotka ovat häntä tukeneet. Moni ehkä odotti toisenlaista vastausta. Eikö noin pitkä aika venäläisessä vankilassa ja niin epäoikeudenmukainen tuomion uhka tehnyt häntä katkeraksi? Eikö hän tuntenut tulleensa väärin kohdelluksi puolustaessaan puolustuskyvytöntä luontoa. Eikö hän janonnut kostoa ja hyvitystä. Eikö hän verrannut elämäänsä tuona aikana meidän muiden elämään jotka saimme nukkua omissa sängyissämme ja tehdä työtä oman hyvinvointimme eteen? Ei, Sini Saarela vertasi todennäköisesti itseään niihin muihin joita oli tavannut vankilassa ja jotka kärsivät siellä vielä pitempään. Hän ajatteli tosiaankin todennäköisesti Arktisen alueen luontoa ja totesi oman kärsimyksensä siedettäväksi sen tuhoutumisen rinnalla. Ja vielä, hän ajatteli rakkaitaan ja ystäviään ja vertasi tilannetta siihen ettei heitä olisi. Sini Saarelalla oli oikea asenne vertailuun.

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti