keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Pieni talo preerialla sekä pienet ja suuret tunteet

Muistatko vielä Pienen talon preerialla ja Laura Ingallsin hienot tarinat? Tajusin juuri, että suuri osa moraalista selkärankaani on kasvanut tuon sarjan opetuksista, ei raamatusta, eikä edes vanhemmilta, vaan tämän amerikkalaisen uudisraivaajaperheen elämästä. Olen itkenyt sen mukana moneen kertaan, lapsena ja aikuisena, enkä usko että olen ainoa. Sellainen valta ja vaikutus voi olla ihmisen käden jäljellä.

Moraali on jotain sellaista jota tämänpäivän maailmassa lausutaan varovasti mollissa, ääntä korottamatta. Kilpailu yhteiskunnissa ja niiden välillä kiilaa meidät ihmiset usein kalteville pinnoille, sinne ratojen kylmille laidoille. Pysyäkseen etujoukoissa tai edes radalla, tuntuu usein ettei moraaliin ole varaa. Ilokseni olen huomannut että merkkejä täysin päinvastaisesta kehityksestäkin on alkanut esiintyä. On varmaan esiintynyt myös kaikkina aikoina. Niihin meidän tulisi puhaltaa kuin lepattaviin pikku liekkeihin lämmön ja valon saamiseksi. Sellaisina valontuojina voisin mainita esimerkiksi yritykset jotka kehittävät uusia teknologioita energian kierrättämiseen ja haitallisten materiaalien kuten muovien keräämiseen ja kierrättämiseen. Kotimaisista isoista yrityksistä esillä oli juuri Finlayson joka sanoutui irti rasistista propagandaa julkaisevasta yhteistyökumppanista. Vaatevallankumous liike on myös tuonut hienolla tavalla esiin vaatteen valmistuksen vastuullisuutta. Meillä kuluttajilla on valta ja vastuu vaikuttaa tulevaan kehitykseen ja sitä kautta moraalin hengissä selviämiseen.

Meillä Karaijassa on myös haluttu ottaa osaa ja vaikuttaa. Näyttelyn Pieniä ja suuria tunteita- taiteilijat; Karin Björklund- Rissanen ja Raila Hasanen ovat luoneet koskettavia teoksia pienemmän puolesta. Molemmat naiset ovat myös taidekasvattajia, kuvataideopettajia. Karin on kuvannut herkällä kädellä tämänpäivän pakolaisuuden kasvoja. Niistä jokainen on kaunis, arvokas ja oikeasti olemassa. Jokaisen katseen takana on oma tarinansa, jolla toivottavasti on vielä onnellinen loppu. Siihen me kaikki voimme myös vaikuttaa.

Railan keramiikkaveistokset taas ovat kotoisempaa kieltä, lapsen ja äidin elämää, tahtojen taistelua ja maailman ihmettelyä. Raila on elänyt aiheensa läheltä ja tehnyt töissään näkyviksi pienen suuret tunteet. Keramiikkaveistokset kertovat hyvin pitkäikäisellä tavalla nopeasti ohikiitävästä lapsuudesta. 

Puhalletaan kaikkiin näihin hyviin liekkeihin, jotta ne kasvavat suuriksi roihuiksi ja pelastavat pallon, jotta tulevaisuuden Suomessa ja maailmassa ei ole enää varaa toimia ilman moraalia. 

Pieniä ja suuria tunteita, Små och stora känslor 25.4.-17.5. 2015
Auki Öppet pe fre 11-18, la-su, lö-sö 11-16 Huom. 1.5. suljettu! 
Hauskaa Vappua ja TERVETULOA KARAIJAAN!

Taiteilijat Karin Björklund- Rissanen ( vas.) ja Raila Hasanen

Grafiikkaa Karin Björklund- Rissanen

Keramiikkaa Raila Hasanen
ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti