torstai 12. joulukuuta 2013

Sininen hetki

Ritva Salmi

Hellevi Koistinen

Sirpa Eriksson- Tengström

Hellevi Koistisen Yönenkelit ja Kevät viulu, keramiikkaa

Sirpa Eriksson- Tengströmin maalaukset Saari ja Hämärtää

Hellevi Koistisen Frakissa

Ritva Salmen Sininen hetki
 
Sininen hetki
 
Hetki valon ja pimeän välissä on maaginen. Meillä Suomessa se on myös melko pitkä, lumen aikaan hyvin sininen. Karaijan kolme kaikkien aikojen taiteilijatarta; Hellevi Koistinen, Ritva Salmi ja Sirpa Eriksson- Tengström kelpuuttivat Sinisen hetken näyttelynsä nimeksi yksimielisesti.
Teema näkyy ehkä kaikkein selkeimmin Sirpa Eriksson- Tengströmin maalauksessa Hämärtää. Heti kun näin sen, niin riemastuin siitä miten hienosti Sirpa oli ajatellut. Maalauksessa on näkymä hänen työhuoneensa ikkunasta, idea on kuitenkin niin pitkälle viety, että kuvassa olevat rakennukset ovat jo muuntuneet abstrakteiksi muodoiksi. Muodot ovat yksinkertaiset, mutta värit näkyvät vielä, kaikki sinisen hienot sävyt. Maalaus on juuri siitä rajatusta hetkestä ennen pimeää joilloin värit katoavat kokonaan.
Hellevi Koistisen sydäntä lähellä on musiikki ja kirjallisuus, molemmat aiheita joita olemme saaneet hämmästellä hänen keraamisissa veistoksissaan Karaijassa. Tähän näyttelyyn Hellevi on tehnyt Yönenkeleitä, yötaivaan sinisissä vaatteissaan ja lempeissä ilmeissään. Ajatus on kaunis, yöaikaanhan me enkeleitä eniten tarvitsemme, ne jotka nukkuvat ja ne jotka joutuvat liikkumaan pimeässä tai työskentelemään väsyneinä. Musiikkia on nytkin mukana kauniissa seinälautasissa joiden juhlallista tunnelmaa täydentävät kissat, Frakissa.
Myös Ritva Salmi on kaivertanut puupiirroksiinsa enkeleitä.  Ritvan vahva kädenjälki sopii puupiirros tekniikkaan. Näyttelyn nimikko teos ” Sininen hetki” kuvaa oksilla istuvia Variksia sinisen kuun loisteessa, Karaijalle niin sopivasti.
Kaikki kolme taiteilijaa ovat kypsään ikään ehtineitä ja oman varman tyylinsä löytäneitä. Heitä voi hyvällä syyllä kutsua taiteilijoiksi. Sininen hetki on aina kiehtonut taiteilijoita ympäri maailman, se on symbolinen raja toden ja mielikuvituksen välillä, se hetki jolloin kaikki on mahdollista.
Kaikki työt ovat myös mukana Taidelainaamossa.
Sininen hetki jatkuu Karaijassa 29.12. 2013 asti. Ovet ovat avoinna ti-pe 11-18, la-su 11-16 ( 24.25. ja 26. 12. suljettu ) TERVETULOA!
ML
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti