sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Kauniin kesän muisto


Löysin eilen Karaijassa mehiläisen joka oli lentänyt viimeisen lentonsa pienen pahvisen lahjarasian pohjalle, kauniin kesän muistoksi. Kesä 2013 oli Inkoossa paras täällä kokemani, lämmin alkoi toukokuussa ja vielä eilen saattoi auringossa tuntea kesäisen lämpöisiä säteitä. Se näkyi myös Karaijassa, meillä oli ennätysmäärin kävijöitä ja ihmiset olivat hyväntuulisia ja tyytyväisiä. Kesänäyttelyäkin kehuttiin kaikkien aikojen parhaaksi.

Kesä alkoi juhlavasti suuren kesänäyttelyn iloisilla avajaisilla. Esillä olikin komea kokoelma pronssiveistoksia, maalauksia ja grafiikkaa. Seuraavaksi juhlittiin Meri ja musiikki festaria, meillä Karaijassa kuunneltiin J. S. Bachin sarja soolosellolle ja Kalevi Ahon upea sävellys klarinettikvintetolle. Karaija oli ääriään myöden täynnä ihmisiä jotka silmin nähtävästi nauttivat hyvästä musiikista parisataa vuotta vanhojen kiviseinien ja hirsikaton muodostamassa tilassa kuin ystävänsä sylissä. Moni konsertti vieraista kehui tunnelmaa ainutlaatuisen intiimiksi ja hienoksi, paitsi musiikkia, tilaisuus tarjosi myös silmänruokaa monessa muodossa, maalauksina ja veistoksina. Ehkä mieleen painuvin muisto itsellenikin on tuo konsertti ja se hetki sen jälkeen, kun työnsä tehneet, väsyneet mutta onnelliset muusikot kulkivat aplodien ja suosionosoitusten kujaa yleisön keskeltä takahuoneeseen. Sellaista määrää tiivistynyttä iloa ja onnea on vaikea kokea pelkästään kuvataidenäyttelyissä.

Kesäkuun lopussa vietettiin Inkoon päivää, muutama käsityöläinen tuli taidetorillekin vaikka juuri tämä päivä ei ollut sään puolesta ihan kesän keskitasoa. Inkoon päivä viimeistään avaa kesän täällä, sen jälkeen vietetäänkin tasaiseen tahtiin jokaisen kylän omia päiviä ja kaikenlaisia muita hienoja aktiviteettejä mitä ihmiset täällä aktiivisesti järjestävät. Välillä ohitsemme jyrisivät vanhat kuorma- autot viisikymmentä luvulta, välillä taas pärisivät kaksipyöräiset. Käsityöläispäivän aamuna pääsin itsekin polkupyörällä aivan mahtavan vanhojen traktorien seurueeseen mukaan työmatkallani.

Kesän Karaijassa kruunasivat tietenkin Hyväntekeväisyys illalliset ja Taiteiden ilta elokuussa. Sadonkorjuuillallisilla notkuivat pöydät kesän herkuista, joita taideyhdistyksemme kätevät emännät olivat loihtineet. Ilma oli sakea suloisista soinnuista ja sanoista. Taiteiden iltaa vietettiin leppoisasti musiikkia kuunnellen, taidetta tehden, clownin hassutuksille nauraen ja tulitaiteilijoita ihmetellen.

Syksyyn meidät saattelivat vielä hienot lintumaalaukset ja veistokset sekä kaikenkarvaiset eläinystävät joita näkee vielä valokuvien muodossa muutamana lauantaina lokakuussa.

Joulun odotus alkaa meillä marraskuun alusta, ensin meri- ja lintuaiheisilla maalauksilla ( Kristiina Koskimies- Soininen, Alla Kerisalo) ja sitten joulukuussa teemalla Sininen hetki ( Hellevi Koistinen, Sirpa Eriksson- Tengström, Ritva Salmi ) Joulunäyttely Joulun koti avataan 3.11. ja sitä täydentävät käsityöläiset lahjaideoillaan joulukuuhun asti.

Haluan vielä kiittää kaikkia kesän uskomattoman taitavia taiteilijoita, kaikkia muita yhteistyökumppaneita sekä käsittämättömän mukavia kävijöitä unohtumattomasta kesästä, näillä voimin jaksamme jouluun asti,

TERVETULOA sinne!

Ainiin, kävijöistäkin olisi tietysti monta tarinaa, lapsikriitikot ovat aina valopilkkuja, heidän lisäkseen mieleen tulee nyt parikin asiakasta jotka unohtivat Karaijaan siellä turhaksi tulleen kävelykeppinsä ja eräs nainen joka liikuttui kyyneliin kaikesta kauneudesta jota näki ja toinen nainen eiliseltä joka huomasi kattoparruun säästetyn pääskysen pesän ja kertoi että vanhan viisauden mukaan pääskyset pesivät vain onnellisissa taloissa. Kiitos teille kaikille!

ML
 
Loistavat nuoret taiteilijat olivat: Nonna Knuutila viulu, Maija Linkola viulu, Anna Rajamäki Alttoviulu, Isaac Rodriquez klarinetti, Jakob Koranyi sello.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti