torstai 1. elokuuta 2013

Jos kieli juuttui kurkkuun


Koska tämä kielikeskustelu on niiiin todella sitkeästi purtavaa lajia, sitä jauhetaan ja jauhetaan, siirretään poskesta toiseen ja taas jauhetaan mutta ei millään saada nieltyä, niin yritän vielä lisätä vähän ilmaa tuohon sitkoon:

 

  1. Kieli on kommunikaatio väline. Koska se usein on ihmisiä yhteen liittävä tekijä, se myös usein joutuu kantamaan vastuuta ihmisen koko identiteettiin ja kulttuuriin yhdistettävistä piirteistä. Kieli on ihonvärin jälkeen yksinkertaisin tapa lyödä leima ihmisen otsaan, se on silti vain kommunikaatio väline.
  2. Ihminen ei valitse itse äidinkieltänsä. ( Niin kuin ei ihonväriäänkään)
  3. Ihminen ei ole yhtä kuin pahimmat ennakkoluulot jotka hänen kieltään puhuvaan kansaan ja kulttuuriin liitetään.
  4. Äidinkieli on tuttu ja turvallinen, vieras kieli on outo ja pelottava. Vieras kieli voi osoittautua mielenkiintoiseksi jos ensimmäisen primitiivisen reaktion yli pääsee.
  5. Vieras kieli auttaa todistetusti aivojamme kehittymään ja ennalta ehkäisee myös muistisairauksia. Uusien tutkimusten mukaan jopa ihmisen kyky nähdä värejä on sitoutunut kieleen, siis mitä useampaa kieltä ymmärrät tai puhut, sitä laajempi on myös näkökykysi.
  6. Eri kielillä on erilaisia vahvuuksia ja kielikuvia, joihin esim. runoja lukemalla voi tutustua. Se on tapa laajentaa tajuntaa.
  7. Vaikka kieli vaikuttaa paljon muiden aistiemme toimintaan, sen vaikutuspiirin ulkopuolelle jää vielä suurempi joukko inhimillisiä piirteitä jotka ovat meille kaikille yhteisiä kielestä riippumatta.
  8. Kielen sukupuuttoon kuoleminen voidaan estää kieltä puhumalla. Mitä suurempi joukko kieltä puhuu, sitä varmemmin se säilyy hengissä.
  9. Kulttuuri ylipäänsä ei kuole siihen, että se saa ulkopuolisia vaikutteita vaan siihen, että se sulkee ovensa ja ikkunansa ja tukehtuu kuoliaaksi. Enemmistön ja vähemmistön mittasuhteet voivat vaihdella sen mukaan miten vetovoimaisena ja mielenkiintoisena ne koetaan toisiinsa nähden.
  10. Keksi itse lisää.

 

Värikästä päivän jatkoa!

ML

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti