maanantai 22. heinäkuuta 2013

Viranomaisvaara! eli miten yrittäjyys kitketään


Luin vastikään uutisen pienen ja suositun maatilapuodin lopettamisesta, koska puodin omistaja oli niellyt viimeisen pisaran suomalaisen terveysviranomaisen valvonta litkeröä, etten sanoisi katkeroa. Ratkaisevaksi tekijäksi tässä tapauksessa muodostui kotona leivottujen pullien sijainti liikkeessä, viranomaisten mukaan niitä varten olisi tarvittu erillinen tila ja työntekijä. Vastaavia esimerkkejä on maassamme varmaan lukuisia.

Galleria Karaijalle vastaavaa haittaa on tuottanut opasteiden asetuskielto. Koska Karaija sattuu sijaitsemaan 5000 asukkaan kunnan pienessä taajamassa ei luvallista opastetta Helsinki- Hanko tien varrelle saa pystyttää. Ei vaikka Karaijassa on yli sadan kotimaisen pienyrittäjän ja taiteilijan tuotantoa ja elinkeinot edustettuina ja vaikka meille ”sattumalta” eksyneet kävijät aina ylistävät paikan ainutlaatuisuutta ja ihmettelevät miksei sinne opasteta paremmin.

Suomi ei ole pienyrittäjä ystävällinen maa. Viranomaisvalvonta tuntuu toimivan tehokkaimmin siellä missä kyseessä ovat tuoreet pullat tai herttaiset akvarellit. Kun kysymykseen tulevat Talvivaaran kaltaiset jättimäiset myrkkyliete päästöt tai muut suuremman luokan läheltä piti tilanteet, niin valvonta ei näytäkään enää toimivan yhtä pilkun tarkasti. Onko pieniä asioita vaan helpompi kontroloida? Puuttuuko meiltä suhteellisuuden taju?

Tekisi niin mieleni muistuttaa että luovuus ja innovatiivisuus syntyy usein siellä rikkaruohon juuressa, jostakin odottamattomasta ja epäsovinnaisesta, ideasta joka ei enää hullummalta voisi tuntua. Siksi juuri niiden herkkien alkujen ylimitoitettu myrkytyskitkentä ei ole omiaan edistämään kansantaloutemme kasvua ja kukoistusta. Kehotan siis kaikkia oman elämänsä Peppi Pitkätossuiksi, uskalletaan olla myös sopivasti tottelemattomia ja anarkisteja!

Uskaliasta päivänjatkoa!

ML

3 kommenttia:

  1. Juuri näin! Esimerkkejä olisi vaikka kuinka paljon samantyyppisestä yrittämisen hankaloittamisesta.

    VastaaPoista
  2. En kehoita laittomuuksiin ;) mutta eikö joku ystävällinen maanviljelijä voisi somistaa heinäpaalejaan Helsinki- Hanko tien varressa sopivasti Galleria Karaija-hengessä..?

    VastaaPoista
  3. Kiitos, ystävällisten maanviljelijöiden apua vastaanotetaan!

    VastaaPoista