tiistai 9. heinäkuuta 2013

Otso Kantokorpi vaivaisukkojen asialla


Kotimaa lehdessä on artikkeli Otso Kantokorven hankkeesta esitellä ja suojella kirkkokulttuurimme harvinaisia vaivaisukkoja. Nuo puusta veistetyt yhtä akkaa lukuunottamatta ukkoa esittävät veistokset ovat seisoneet kirkkojemme edustoilla, varsinkin Pohjanmaalla, jo satoja vuosia, keräten rahaa vähävaraisille.  Kysymys on niin harvinaisesta kansantaiteenlajista, että ukkoja ei ole muualla maailmassa kuin Ruotsissa 9 kpl ja meillä Suomessa 145 kappaletta. Kantokorpi on toimittanut ukoista kirjan, Vaivaisukkojen paluu ( Maahenki) ja toivoo ukkojen pääsevän Unescon maailmanperintölistalle.

Valitettavasti rahalippaineen yksin seisovat ukot ovat aina olleet myös ryöstöjen kohteena. Kotimaa lehden mukaan myös Kalajoen pienen Raution kylän ukko oli viime kesänä varastettu. Tuo samainen ukko oli minun ensikosketukseni veistotaiteeseen. Vietin nimittäin lapsuuden kesiä Rautiossa äitini vanhempien hyvässä hoidossa. Käsityötaitoa löytyi kylästä runsaasti muutenkin, mutta tuo keltaisen puukirkon edessä pönöttäen seissyt ukko teki minuun suuren vaikutuksen jo ennen kouluikää. Ukkeleita on sittemmin syntynyt omistakin käsistäni aika monesta materiaalista. Onneksi tuo varastettukin lopulta löydettiin.

Vaivaisukko ei ole pelkästään koriste, sillä on arvokas tehtävä pelastaa ihmishenkiä. Ukon keräämillä varoilla onkin hankittu mm. siemenperunoita koteihin jossa muuten olisi nähty nälkää. Rahaa kerätään edelleen, osittain ukkojenkin avustuksella. Kiitos hienosta työstä Otso Kantokorpi ja vaivaisukot.

Vaivaisukkoja voi nähdä Kerimäen kirkolla tietoa tapahtumista saa; www.vaivaisukot.fi
ML
 
Aki Paavolan kuva Kotimaa lehdestä Kalajoen Raution kirkon ukosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti