maanantai 5. maaliskuuta 2012

Rappion raukea bulimia

Joissakin piireissä pidetään nykyistä aikaamme rappion kulttuurina. Tuo näkemys on helppo ymmärtää jos pikakelaamme lyhyesti kulttuurihistoriaamme vaikka näiden seuraavien tyyppien opastamina; Jo antiikin ajallahan Platon loi filosofiamme perustan, Renessanssin yleismies Leonardo da Vinci loi perustan aika monelle asialle, Johan Sebastian Bach tekaisi aika ylittämättömät fuugansa, William Shakespeare muutaman näytelmän, Gian Lorenzo Bernini joitakin kirkkoja ja palatseja ja esim. Jan Vermeer aika ihmeellisiä maalauksia. Näitä kavereita on tietysti vaikea haastaa.

Mieleni tekisi silti sanoa että se olisi meidän ihmisten tehtävä, se ylevin ja kaunein olemassaolomme motiivi, tietenkin Rakkauden lisäksi ja myötävaikutuksella. Mutta mitä tekee tämän päivän yhteiskunta, niin, säästää kulttuurimenoissa, leikkaa ja lakkauttaa koulutusta taiteellisilla aloilla. Pitkien perinteiden koulutuslaitoksia uhkaa kaikenkaikkinen sulkeminen. Meillä ei ole enää varaa korkeakulttuuriin.

Mutta mikä on tuo ihmeellinen olio jonka edessä kaikki huokailevat voimattomina: "niin, mutta kun ei ole vaihtoehtoja".  Mikä se on jota kukaan ei hallitse, harva edes hiukan ymmärtää, jolla on tapana pettää ja jättää ja joka kuitenkin on ottanut rautaiseen kouraansa kaiken mitä ihminen työllä ja vaivalla vuosituhansien aikana on aikaan saanut, niin se on se "Talous". Tuo taloushallitsija on tietysti ruokkinut ja vaatettanut ihmisiä, sitä voisi verrata vanhan sananlaskun mukaan tuleen, hyvä renki mutta huono isäntä. Jos katsoo, niin näkee, mitä talouden valtias on tehnyt vanhoille sivistyvaltioille kuten Kreikka ja Italia, tai miten se pakenee vapaiden markkinoiden kehdostaan Amerikasta. Juuri nythän se ylisyö itseään Kiinassa. Wikipedian mukaan Talous tarkoittaa ihmisten välistä kanssakäymistä ja instituutioita, jotka liittyvät hyödykkeiden tuotantoon, jakeluun, vaihtoon ja kulutukseen. Kuulostaa sinänsä viattomalta, mutta mitkä voimat ovat noiden instituutioiden takana, ahneus, omahyväisyys, itsekkyys?

Eikö meillä tosiaan ole vaihtoehtoja? On niitä ja toivon että löydämme ne ennenkuin on aivan liian myöhäistä.

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti