keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Keraamikko Margareta Carlbergin muistolleMargareta Carlberg oli ensimmäinen naapurini kun muutin vuonna 1995 Inkooseen. Huonolla ruotsinkielen taidolla esittelin itseni hänelle ja selvisi että olimme valmistuneet samasta koulusta, joka vuonna 1972 kun Margareta valmistui, oli nimeltään Taideteollinen oppilaitos ( nykyään Aalto yliopisto). Margaretalla oli niin sydämellinen hymy ja ystävällinen olemus että kotiutumiseni Inkooseen alkoi välittömästi.

Margareta Carlberg työskenteli kotonaan omassa työhuoneessaan. Siellä valmistuivat ne lukuisat, varsinkin dreijaamalla valmistetut astiat, joita vieläkin käytetään hyvin monessa inkoolaisessa kodissa päivittäin. Myös meillä. Nuo usein kauniin siniset astiat ovat paitsi kestäviä myös täysin ajattomia, suomalaiseen kotiin sopivia arkipäivän käyttö esineitä. Lähituotantoa parhaimmillaan.

Margareta Carlberg valmisti myös keraamisia taide esineitä, joita nähtiin lukuisissa kotimaisissa näyttelyissä. Inkoossa hänet tunnettiin myös erityisesti Käsityöpäiviltä, jossa hän dreijasi vanhan poljettavan dreija tuolin kanssa, ilman sähköä tietenkin, niin kuin muitakin käsitöitä ennen valmistettiin.

Margareta Carlberg toimi myös keramiikan opettajana vuodesta 1972 lähtien Karjaalla ja Inkoossa. Hän oli opettajana hyvin pidetty, lempeä ja kannustava, tiedän sen omastakin kokemuksesta. Itse sain myös harjoitella dreijaamista hänen työpajallaan. Dreijaus on laji jossa tarvitaan herkkyyttä, vähän voimaakin ja suunnattomasti kykyä keskittyä. Sitä kaikkea oli Margareta Carlbergissä, joka nukkui pois vuosi sitten sairauden heikentämänä.

Margareta Carlbergin tuotantoa voi ihastella Galleria Karaijassa vielä sunnuntaihin 24.03. asti. Karaija on auki la- su 11-16.

 
Meillä on esillä myös näyttely Ikkunoita Inkooseen.

Tervetuloa!
ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti