tiistai 27. maaliskuuta 2012

Muunnellun totuuden arvoitus

Uuden- Seelannin liikenneministeri Gerry Brownlee kuvaili vastikään maatamme tavalla joka tuli aika monelle täällä yllätyksenä, emme tunnistaneet siitä itseämme. Täällä kotimaassa puolustusministeri Stefan Wallin jäi myös kiinni muunnellun totuuden esittämisestä. Nämä julkiset tapaukset tietysti näkyvät ja kuuluvat.

Ne saivat minut kuitenkin pohtimaan omaakin toimintaani ja aivojemme rakennetta. Mitä enemmän tietoa ja erilaisia virikkeitä ympäristömme meille tarjoaa, sitä haastavammaksihan käy sen käsittely aivoillemme. Aivot yrittävät parhaansa mukaan järjestää ja lokeroida, etsiä symmetriaa. Ei siis ihme että monia muunneltuja totuuksia esiintyy. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin luultavastihan niitä esiintyy yhtä monta kuin on esittäjää, ainakin kun on kysymys laajemmista kokonaisuuksista.

Otan esimerkin omasta työstäni, kuvantekemisestä. Siellä tämä ilmiö on hyvin tuttu, iso joukko ihmisiä kokoontuu maalaamaan samaa mallia, vaikka ihan elotonta asetelmaa esineistä. Silti tämä yksi ja sama malli esiintyy juuri niin monena eri versiona valmiissa piirustuksissa, kuin joukossa on ollut piirtäjiä. Kahta täysin identtistä kuvaa ei synny koskaan. Kuvan tekemiseen yksinkertaisesti liittyy liian monia osatekijöitä. Tietenkin käden taidot ja harjaantuneisuus vaikuttavat, mutta paljon suurempi vaikutus on aivoilla.

Aivot paitsi käsittelevät ( manipuloivat) nähtyä kuvaa, myös puuttuvat sen olemassaoloon edellisten kokemusten perusteella. Aivot pyrkivät antamaan ohjeita siitä miltä vastaavanlainen pullo tai pallo on ennen näyttänyt. Ne vääristelevät totuutta kertomalla että laatikolla on neljä kulmaa, vaikka silmä näkisi niistä vain kolme. Lisäksi ne saattavat päästää valloilleen monenlaisia muistoja ja tunteita joita malli herättää ja nämä kaikki antavat tiedostetusti, tai tiedostamattomasti oman osansa siihen, millainen kuvasta lopulta tulee. Ei siis ihme että piirtäminen on vaikeaa.

Uskoisin että tämä sama pätee myös muissa tilanteissa joissa ihminen yrittää muodostaa jonkinlaisen kuvan todellisuudesta, mielipiteen tai julkilausuman. Ehkä meidän on hyvä muistaa se.

Monipuolista päivänjatkoa kaikille!

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti